Halmúzeum
Ráckeve

2022. július 14-én ünnepélyes keretek között került sor az egykori Fekete Sas fogadó régi szárnyában a Halmúzeum megnyitására. Nem csak egy új turisztikai és kulturális látnivalóval gazdagodott Ráckeve városa, hanem végre megújult az egyik legrégibb, 1510 körül a betelepült szerbek által épített reneszánsz stílusú lakóépületünk, amely a középkorban kereskedőházként működött, majd volt felső városháza, vendégfogadó, a XX. század elején kaszinó, később járási könyvtár, hogy végül elnyerje jelenlegi funkcióját. Egykor volt udvarház jellegű kétszintes épület dacolt már tűzvésszel, hogy aztán évszázadok és számos átalakítás után a mai letisztult formájában láthassuk. 5 éves munkafolyamat eredményeképpen újulhatott meg Ráckeve ikonikus, évtizedek óta romosan álló középkori műemlék épülete. Ennek az újabb látnivalónak a létrejötte azt is bizonyítja, hogy Ráckeve vezetése eltökélt az idegenforgalmi fejlesztések támogatása mellett, együttműködve a civil szervezetekkel, akik kiválóan tudnak élére állni turisztikai látnivalók létrehozásának és gondozásának.

A több mint 800 000 főt magába foglaló magyar horgászok az ország legnagyobb társadalmi szervezetét alkotják, mégis meglepően és elszomorítóan kevés horgászati és halászati témájú múzeum van hazánkban, ezért is van nagy jelentősége a Ráckevei Halmúzeum létrejöttének. A nagyvárosokban élő embereknek egyre nagyobb igénye támad arra, hogy visszatérjenek a természethez, turistáskodjanak, kiránduljanak. Ennek a rekreációnak, szabadidős tevékenységnek a legnépszerűbb formája napjainkban a horgászat. Az ősi hagyományaink része volt már a halászat, amely ezer szállal kapcsolódik a magyar nemzet történelméhez, Herman Ottó óta tudjuk, hogy a pásztorkodás mellett a halászat volt a magyarok nagy „ősfoglalkozása”, ezért is fontos, hogy minél több kultikus intézménye legyen a halászatnak és a horgászatnak, amelynek lehető legjobb helyszíne, a Kis-Duna parti Ráckeve. 

A modern, korszerű installációkkal berendezett tematikus Halmúzeumba betérők a halászati-, horgászati- és halkultúra több száz értékes tárgyaival, eszközeivel, emlékeivel ismerkedhetnek meg, amelyeket színessé és érdekessé tesznek a kiválóan elhelyezett enteriőrök, életképek is. A Halmúzeum egyik erőssége a képzőművészeti gyűjtemény (pl. a tudósportrék, rézkarcok, kisplasztikák). A falakon belül megismerkedhetünk a halászat tárgyi emlékeivel, mint például az egy fából faragott bödönhajóval, a haltároló nyargalóbárkával, vagy a hálókötőtűvel, valamint a horgászattal és annak régi felszereléseivel, például 100 éves tárolóorsókkal, mogyoróvessző-, vagy a tőrpenge horgászbottal, illetve a kuttyogatóval és lótetű istállóval.

A Halmúzeum bejáratánál Beretvás Csanád szobrászművész „Potyka” c. kőszobra mutatja iránytűként a bejáratot és a bejáróút mellett a tógazdaságokban használt keskeny nyomtávú sínen elhelyezett Ganz-gyártmányú lórét nézhetünk meg, amely a halastavi szállításokban kapott a múltban szerepet. 

Reméljük, hogy sok látogatót vonz majd Ráckevére a Halmúzeum, mint új kulturális intézmény és a Kossuth Lajos utcánkon népszerűbbé válik az egyre szélesebb palettájú „múzeumi negyed”. A 170 m2-es kiállítótérben a horgászat, a halászat és a halak világa iránt érdeklődők kedvükre való kiállítást tekinthetnek meg. A Halmúzeum a Kossuth utca – Sas köz – Eötvös utca sarkán található, az Ács Károly Művelődési Központ mellett, főbejárata az Eötvös utcai parkoló felől közelíthető meg. 

  Delfin sötétkék tokfedéllel
  Víkendsziget
  Auto Fisher
  Ötágú szigony
  D.A.M. katalógus, 1976
  Diána 504
  HOKÉV katalógus